Peter Gröhn, grundaren av Städpoolen AB

peter-grohn-12

Att välja en karriär inom städning

På åttitotalet blev jag introducerad till städyrket. Hade innan dess varit sjöman och seglat på de sju haven. Jag hamnade i en dödperiod mellan att flytta till Thailand och förberedelserna inför detta. På det sättet halkade jag in i städyrket  och började sanera på känkraftsverket i Barsebäck under deras årliga underhåll.

Det blev aldrig att jag kom till Thailand utan fastnade i Sverige och i städyrket som jag lärde mig uppskatta pga dess många fördelar. Ackordsarbeten du kunde styra över själv (mycket bra betalt), friheten, att du kunde se resultate av ditt arbete direkt. När man städat så var det snyggt o rent vilket uppskattades av kunderna.

Städpoolen AB startar i början av 1991 i Malmö

Städpoolen startar i början av lågkonjunkturen 1991. Sedan gick det vidare och i början av nittiotalet blev jag tillfrågad om jag ville starta upp ett avdelningskontor i Malmö för ett större städbolag beläget i Göteborg.

Jag samlade ihop en grupp entusiaster, människor jag kände och litade på och som jag visste var proffs på städning – men främst att dom såg postivt på livet och tyckte om att ha kul. Vi körde igång Städpoolen i värsta lågkonjukturen i Sverige 1992 och vi tyckte att vi hade förbaskat roligt. Företaget gick bra, vi hade kul och bestämde oss för att bli det bästa städföretaget – kvalitetsmässigt.

Implementering av Kvalitetssystem ISO 9000

Vi utbildade oss på ISO 9000 systemet och implementerade det själva i vårt företag. Vilket var ett stort jobb när ISO certifieringen var.

Rätt rekrytering är källan till framgång i städning

Tiden gick och vi fick mer o mer jobb och vi la verkligen ner vår själ i rekryteringsprocessen – vilket vi på ett tidigt stadium såg att det är den känsligaste punkten i alla företag. Jag och min fru hade tidigare jobbat i rekryteringsbranschen och tog fram alla verktyg vi behövde för att kunna få rätt folk på rätt plats.

Nu har det gått många år och vi är inte så unga längre, men fortfarande entusiastiska. Våra städare stannar nästan hos oss tills livets slut. Inte riktigt kanske, men vår äldsta städare är 70 år och många har städat hos oss i 10 -15 år. Vi tycker verkligen vår personal är duktiga, trogna och pålitliga.

Arbetsmiljö – vårt nyckelord inom städning

Arbetsmiljö är och har alltid varit en mycket viktig fråga hos oss, vi lägger mycket möda på att stämingen skall vara hög och man skall kunna gå till sitt arbete med glädje.

Kompetenshöjning med EU stöd

Vi har genom åren kört flera EU sponsrade projekt för att höja kompetensen hos personalen och är nu inne på vårt tredje projekt där vi arbetar med mångfald, effektivitet och kommunikation.

Friheten i städyrket

Städbranschen har självklart ändrats sedan åttiotalet. På åttiotalet var yrket lite friare med mycket ackordsabete. När vi t.ex städade på en bank så hade vi ett spel att vi skulle kunna tjäna mer på städning än bankchefen hade i lön hos en av våra kunder. Det klarade vi med bravur.

Nu är branschen mer reglerad med fastare arbetstider, ackordslöner är knappt existerande  – men friheten i arbetet kvarstår. Man har inom avtalsröresen höjt lönerna för städarna till mycket bättre nivåer. Du styr dina tider ganska fritt i samarbete med kunderna och närheten till kunderna har alla städarna. Städarna blir efter tag en inventarie hos kunderna och man utvecklar en form av aktning och vänskap emellan varandra. Man sköter sig själv och sina uppdrag väldigt självständigt.

Städteknik och utvecklad städmateriell

Städmetodsmässigt har vi utvecklats med bättre kemikalier, städredskap, städmetoder – det finns ju även robotdammsugare nu för tiden.

Teknikerna har utvecklats men det är fortfarande människorna som skall utföra jobbet och personalvården är anser jag en av de viktigaste bitarna att fokusera på. Vi kommer att fortsätta att städa i många år, det ger oss fortfarande stor glädje. Att kunna göra ett bra jobb och lämna kundens lokaler rena och snygga är tillfredställande.

Vill du hjälp med någon städning, offert eller bara få råd så är du välkommen att kontakta oss på Städpoolen Malmö.

Vi hjälper dig mer än gärna!

”Städbranschen har blivit hårt utsatt för konkurens på senare tid från städbolag i länder runt omkring Sverige efter vårt inträde i EU. Företag från Danmark, Finland och självklart små-företagare från baltiska länderna, Polen står på kö för att få en bit av kakan.”

Peter Gröhn
Grundare av Städpoolen i Södra Sverige AB

Bookmark and Share